מוסדות להכשרת עובדי הוראה ולהכשרה חילופית (סמינרים) נפגעו משחיקה מתמדת בתקציבם מזה שנים רבות. בעוד מספר התלמידות גדל, עלות שכר עלתה, סכום התקציב הכולל נשאר ללא שינוי. הסתמכות המוסדות כיום היא בעקר על מנגנון הסכמים קואליציוניים, ללא זה ברוב המקרים בלתי אפשרי לקיים פעילות מאוזנת. טרם הוקם משרד מתכלל אשר קושר קצוות ורואה את הסמינרים כמקשה אחת. במוסדות לומדות "כתף לכתף" תלמידות הכשרה חילופית (משרד החינוך. מכסות בהיקף של כ 30% בלבד!!!), תלמידות מה"ט (משרד הכלכלה) תלמידות טכנולוגי (משרד החינוך) ותלמידות הלומדות הכשרות חילופיות נוספות – אשר לגביהן הוסדרה מזה שנים תוספת מעטפת רוחנית חינוכית.
אז אלו בשורות יש לנו לשנת תשפ"ד?
התקבל שליש תקציב (חודשים 9-12.2023) מתוספת התקציב הקואליציוני. גולת הכותרת מבחינה מעשית וביצועית היא – תקציב הכשרה חילופית שעומד על כ 40 מיליון ש"ח. היתרון בתקציב הכשרה חילופית שהוא מתקבל אוטומטית בכל המוסדות באופן שווה בערך כספי של 0.7  ש"ש לפי ערך שעה למוסד לכל תלמידה. מיד נרחיב. הוא התקציב היחיד שבאופן מיידי מיועד לפעילות השוטפת ומאפשר לבנות מודל תקציבי מאוזן למוסדות. זאת בשונה מיתר התקציבים שהזכרתי שמיועדים לעידוד תלמידים, יוזמות ו"אקסטרא".
תקציב מעטפת חינוך ויהדות ללומדות בהכשרה החילופית בסמינרים – תשפ"ד 
תקציב: סכום תקציבי של 0.7 ש"ש לתלמידה ערך שעה למוסד. מתקבל לכלל התלמידות.
מסגרת כולל כ 40 מליון ₪ תשפ"ד.
התלמידות: המסווגת להכשרה חילופית וכן תלמידות הלומדות הוראה + הכשרה חלופית מתוקצבת
הפעילות: "שיעורים, הרצאות, סדנאות, ימי עיון וסיורים או פעילות רלוונטית אחרת" 
דיווח ובקרה: יש לנהל כרטסת נפרדת בהנהלת החשבונות.
  • לא ניתן לכלול שעות הנדרשות לתוכנית הלימודים לצורך הסמכה. רק שעות מעטפת רוחנית וחינוכית
  • לא ניתן לכלול בשעות אלו תפילה
  • אפשרי לכלול גם עלות ריכוז התוכנית, הסעות ואירוח במסגרת הסיורים, חומרים וציוד
  • תופעל בקרה מדגמית ע"י רו"ח מטעם החשבות. במקרה שהוצג ביצוע לא רלוונטי – יבוצע קיזוז.
נציין כי ביקורת כבר מתבצעת בימים אלו גם לגבי יישום של קול קורא הכשרה חילופית שנת תשפ"ג. טרם התקבלו מסקנות, נמשיך לעקוב ולעדכן. כמוכן לשנה זו התקציב גדול משנה קודמת ומשכך גם תכנון מושכל של ניצול תקציב חשוב אף יותר.